pic

Pieni Ropecon-sanasto

Airsoft-ase

Aidon aseen näköinen leikkiase, joka ampuu 6 mm muovikuulia. Turvallinen käyttö vaatii tarpeeksi kestävät suojalasit.

Black Box

Liveroolipelaamisessa käytetty mekaniikka, jossa voidaan simuloida erilaisia tapahtumia. Tyypillisesti black box on huone, jossa pelataan skenaarioita esimerkiksi hahmojen menneisyydestä tai tulevaisuudesta. Black boxista toisinaan käytetty suomennos on metahuone.

Bofferi

Bofferi on pehmoase tai astalo, jota käytetään turvallisuussyistä kuvaamaan roolipelimaailman oikeaa asetta. Bofferin rakennusmateriaaleina käytetään esimerkiksi muovia, superlonia ja ilmastointiteippiä.

Briiffaus

Liveroolipeleissä pelinjohto keskustelee pelaajien kanssa ja ohjeistaa heitä pelipaikalla ennen peliä. Tämä voidaan tehdä joko pelaaja kerrallaan tai hahmoryhmä kerrallaan. Hahmoryhmän ohjeistamista kutstutaan usein ryhmäbriiffiksi.

Con

Con on tapahtuma, jossa saman kiinnostuksenkohteen jakavat harrastajat tapaavat toisiaan. Suomessa conit ovat yleensä japanilaisen popkulttuurin tai roolipelaamisen ympärille keskittyneitä tapahtumia, jotka jatkuvat vuorokauden ympäri. Con on lyhenne sanoista convention ja conference.

Debriiffi (eng. debrief)

Liveroolipelin jälkeen pidettävä tilaisuus, jossa kerrataan yleisesti pelin tapahtumat ja puretaan pelikokemusta. Pelistä riippuen debriiffeissä käydään läpi enemmän tai vähemmän yksityiskohtaisemmin pelin tapahtumia.

EPH

Ei-Pelaaja Hahmo, statisti, extra. Katso NPC.

Eloroolipeli

Toisinaan käytetty suomennos liveroolipelaamiselle eli larppaamiselle. Toinen yleinen suomennos on näytelmäroolipeli.

Expa

Expa eli kokemuspiste (eng. Experience Point, EP/KP/XP). Hahmo saa lisää pisteitä suorittamalla tehtäviä pelimaailmassa. Pisteitä käytetään kehittämään hahmon ominaisuuksia. Näin hahmosta tulee joka pelikerran jälkeen voimakkaampi ja taitavampi.

Figupelit eli miniatyyripelit

Figupelit ovat pöydällä pelattavia sota-aiheisia strategiapelejä, joissa pelihahmoina käytetään pieniä figuureja. Harrastukseen kuuluu myös figuurien sekä pelimaastojen rakentaminen, maalaus ja muokkaus.

Freeform-pelit

Freeform-pelit muistuttavat kevyitä larppeja tai pöytäroolipelejä. Pelaajat eläytyvät hahmoihinsa näytellen, mutta pelien lavastus on yleensä vähäinen tai olematon.

GURPS (Generic Universal RolePlaying System)

GURPS on hyvin laaja ja monipuolinen pöytäroolipelijärjestelmä ja Steve Jackson Gamesin tuotemerkki. Pelatakseen roolipeliä GURPS-pelijärjestelmällä, tarvitsee perussäännöt sisältävän kirjan ’GURPS Basic Set’, josta on julkaistu jo neljä laitosta. GURPSin pelaamiseen tarvitaan muutaman kirjan lisäksi vähintään yksi pelaaja ja yksi pelinjohtaja, kuusisivuisia noppia, kyniä ja paperia.

Immersio

Immersio on yksittäisissä pelaamistilanteissa ilmenevä kokemus. Se on ilmaisu johonkin toiseen todellisuuteen ”uppoamisesta” (engl. to immerse) ja viittaa pelaajan kokemukseen syventyä pelaamiseen niin, että hänen keskittymisensä on kokonaan pelissä eikä hän aktiivisesti ajattele enää pelin ulkopuolista maailmaa.

Info

Tietää kaiken. Sieltä kannattaa kysyä. Infon löydät eteläisen sisäänkäynnin aulasta.

In-Game

Sanaa in-game käytetään, kun joku aika tai asia kuuluu peliin. Esim. pelaaja on in-game kun hän pelaa hahmoaan, aika on in-game kun larppi on käynnissä tai tieto on in-game kun se liittyy pelimaailmaan.

Jeepform/Jeep

Ruotsalaisten käyttämä nimitys freeformille.

Korttipelit

Ropeconissa pelattavat korttipelit ovat pääasiassa keräilykorttipelejä. Pelaajat ostavat ja vaihtavat keräilykortteja ja keräävät näin itselleen mahdollisimman hyvän pakan, jolla pelataan toisia pelaajia vastaan. Pelissä korteilla voi olla erilaisia erikoisominaisuuksia tai vahvuuksia.

Kyberpunk

Dystooppiseen tulevaisuuteen sijoittuva maailma, jossa valtaa pitävät suuret megakorporaatiot ja internetin sijasta surffaillaan ”matriisissa”, jossa surffaaja voi kuolla oikeasti. Maailma sisältää paljon punkhenkeä ja transhumanismia, jossa kehon osien korvaaminen kybernetiikalla on arkipäivää.

Larpit eli liveroolipelit

Larpeissa pelaajat eläytyvät hahmoonsa ja edistävät pelin tarinaa näyttelemällä ja puhumalla hahmon tavoin. Monet larpit ovat massiivisia pelejä, joiden lavastusta, pukuja ja hahmoja kehitellään huolellisesti jo kuukausia etukäteen. Peli kestää yleensä vähintään useita tunteja, mutta se voi kestää myös useita päiviä. Larp on peräisin sanoista live action role playing.

NPC (eng. Non-Player Character)

Ei-Pelaaja Hahmo, statisti, extra. Usein tiettyä tehtävää varten kirjoitettu ja ennalta sovitusti peliin tuleva hahmo, jonka tarkoitus on luoda pelattavaa muille. Voi olla myös ylimääräinen hahmo, jota ei ole kirjoitettu täysipainoiseksi juonien tai tekemisen suhteen muihin hahmoihin verratessa.

Nakki/Nakkikone

Nakki on työtehtävä. Nakkikone on ihminen joka tekee paljon hommia.

Off-game

Pelin ulkopuoliseen viittaava asia. Sanaa käytetään, kun halutaan ilmaista, että puhutaan jostain pelimaailman ulkopuolisesta asiasta.

Offitus

Pelaaja ei pysy hahmossaan, vaikka peli on käynnissä.

Pelinjohtaja (PJ), GM (Game Master)

Pelinjohtaja ohjaa roolipelin etenemistä ja ratkoo mahdollisia epäselvyyksiä säännöissä. Pelinjohtaja voi myös simuloida asioita, joita sääntökirjassa ei mainita. Pöytäroolipeleissä pelinjohtaja valitaan usein pelaajien joukosta. Larpeissa pelinjohtajat ovat yleensä mukana myös itse larp-tapahtuman järjestämisessä.

Pervasiivinen peli

Pelityyli, missä pelin ja todellisuuden raja pyritään häivyttämään mahdollisimman voimakkaan eläytymisen aikaansamiseksi. Peli sijoittuu, ainakin näennäisesti, nykymaailmaan ja nykyhetkeen ja hahmojen nimet ovat samat kuin pelaajien. Pelin aikana pelaajat eivät täysin tiedä, ketkä ovat mukana pelissä ja ketkä eivät.

Play to lose

Liveroolipeleissä käytetty pelityyli, jossa pelaaja pyrkii saavuttamaan pelissä mahdollisimman suurta draamaa saaden tästä itselleen ja muille lisää sisältöä tai tunnetta peliin.

Proppi

Proppi on lavaste, puku, ase tai muu esine, joka kuuluu roolipelin maailmaan. Propilla ei välttämättä ole merkitystä tarinan etenemisen kannalta – mutta sen olemassaolo voi olla myös käänteentekevä.

Pöytäroolipelit eli ropet

Pöytäroolipeleistä puhutaan usein vain roolipeleinä. Myös ropet ja pöytäpelit tarkoittavat samaa asiaa. Pöytäroolipelit pelataan nimensä mukaisesti usein pöydän ääressä. Pelaajat kuvailevat hahmonsa toimintaa ja sanoja ääneen kertoen, ilman näyttelemistä.

Suippis

Lempinimi haltialle tai mahdollisesti muulle suippokorvaiselle fantasiarodulle tai rodun edustajalle.

Roolipelit

Roolipeleissä peli etenee pelaajien tekemien valintojen kautta. Pelaajat eläytyvät annettuun hahmoon ja toimivat, kuten uskoisivat hahmon eri tilanteissa toimivan. Hahmon toimintaa voidaan kuvata vain sanallisesti kertoen (pöytäroolipeli) tai näytellen ja puhuen (liveroolipeli eli larp). Pelaajien hahmoilla voi olla pelissä omia tavoitteitaan sen lisäksi, että kaikilla pelaajilla on yhteinen tavoite. Pöytäroolipeleistä puhutaan usein vain roolipeleinä.

World of Darkness

Synkkä roolipelimaailma, jossa ihmisten silmiltä piilossa asuvat vampyyrit, maagit, ihmissudet, muumiot, keijut ja muut yliluonnolliset olennot, jotka pitävät todellista valtaa planeetallamme ihmisten silmiltä piilossa.

Lisätietoa peliharrastuksista löydät täältä.